Masivul Stramba si Vulcan

Cu o altitudinde de peste 1200 m față de nivelul mării și peste 500 m față de pasul Buceș, masivul Vulcan este reprezentativ comunei Blajeni datorită că poate fi observat de la o distanță mare, dominând relieful din jurul său, asemenea masivului Strâmba. Cele două masive prezintă interes atât amatorilor de sporturi outdoor cât și celor care vor să se relaxeze în natură.

Aceste masive izolate, constituite din calcare jurasice albe, reprezintă resturile unor clipe calcaroase cu caracter recifal. Calcarele de aici păstrează numeroase urme de fosile, caracteristice pentru fauna de corali, care a generat straturi uriașe în mările calde ale erei mezozoice (Marea Tetis).

Masa de calcar a muntelui Vulcan se înalță de la bază cu aproximativ 300 m, versantul dinspre Pasul Buceș fiind extrem de abrupt. Pe platoul de pe vârf s-au format câteva doline, care se evidențiază prin forma caracteristică de pâlnie.

În aripa sudică a masivului Strâmba se află peștera Saru Lung, o peșteră fosilă cu curgeri parietale, stalactite și stalacmite având o lungime de aproximativ 60 de metri. În apropiere la aproximativ 50 m în partea stângă se află peștera Huda Strâmbii,o peșteră de dimensiuni mici dar care poate fi vizitată.

Platourile munților este acoperit parțial cu soluri de pădure, în timp ce la bază au o trenă de grohotișuri.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.