Asociaţia Montan
ă Speozarand Brad

Prima atestare documentară a activităților speologice brădene a fost în anul 1976, când Cercul de speologie Zarand este amintit în lista celor 15 organizații speologice (cercuri) cunoscute în România, publicată în primul număr al Buletinului informativ al Comisiei Centrale de Speologie Sportivă proaspăt înființată în Federația Română de Turism Alpinism la inițiativa alpinistului-speolog Emilian Cristea.

Grupul de speologi, în devenire, era format din tineri din Brad și Criscior, care încă din 1971 erau preocupați de speologie. Mai târziu Cercul de speologie se va numi Clubul de Speologie Zarand, fiind afiliat la Comisia Centrală de Speologie Sportivă din FRTA, iar după 1989 din FRSS. Odată cu înființarea Federației Române de Speologie, în 1994 clubul va deveni membru, iar din 2008 obține personalitate juridică sub numele de Asociația Montană Speozarand. Scopul principal al asociației este de a explora, cartografia, vizită, cerceta, inventaria și proteja fenomenele carstice de pe teritoriul României.

În decursul a celor 35 de ani de activitate, membrii clubului au descoperit peste 200 de peșteri și avene, din care cele mai semnificative:

  • Peștera Urșilor de la Bulzești (Huda Cocoșilor) cu o dezvoltare totală de 1195m.
  • Peștera Cizmei, remarcată prin inciziile parietale.
  • Peștera Sistemul Toplița de Grohot.
  • Avenul Poieni cu o denivelare de -145m.
  • Avenul Paroșita cu o denivelare de -101m.
  • A fost publicat primul manual de carstologie, adresat speologilor amatori (autor Bosdoc Traian)
  • Peștera Ponor de la Grohot

O strânsă colaborare a avut cu Clubul Proteus Hunedoara sprijinind Cupa Proteus încă de la începuturi când era un concurs de ”casă”. Din anul 1994 în cadrul acestei cupe a inițiat Trofeul Zarand, un concurs de cunoștințe speologice și carstologice, menit să stimuleze interesul pentru ridicarea nivelului de instruire a tinerilor speologi.

Membrii asociaţiei care prin dedicaţie faţă de mediul înconjurător participă şi iniţiază acţiunile de descoperire, explorare şi protecţie, contribuind la o mai bună cunoaştere a mediului subteran.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.